top of page

Öğrenmenin En İyi Yöntemlerinden LUTI (Learn-Use-Teach-Inspect)


50 yıl önceki arabalar, telefonlar, kıyafetler ne kadar demode ise eğitim modeli de bir o kadar çağdışı. Teknolojiyi hayatımızın her alanında kullanırken öğrenmek için uyguladığımız veya maruz kaldığımız yöntemler 50 yıl önceki kara tahta modelinden ibaret.


İş hayatı için uygulayabileceğiniz birçok hızlı öğrenme yöntemi var. Bunlardan birisi LUTI!


80'lerde Xerox'taki 100.000 çalışan toplam kalite yönetimi teknikleri konusunda eğitilmek zorundaydı. Bunu yapmak için LUTI yöntemini kullandılar ve LUTI prensibinin ilk adımları atılmış oldu. En baştan başlayıp; aşağı doğru inerek, her yönetici önce öğrendi, sonra becerilerini doğrudan farklı kişilere aktardı.


LUTI; Learn, Use, Teach ve Inspect kelimelerini birleşiminden oluşan bir öğrenme yöntemidir. Dolayısıyla bir konuyu öğrenmenin en iyi yolu o konuyu çalışmak, uygulamak, başka birilerine anlatmaktır.


LEARN (Öğren)

Kişiler bilgi sahibi olmak istenilen konuyu öğrenir. Öğrenmenin ilk adımı kopyalamaktır. Daha sonra gelişim alanları keşfedilir. Bir konuyu sıfırdan tekrar düşünülüp yaratmaya çalışmak düşünce verimliliğini azaltır.

Öğrenme adımı için;

Kitaplar, Akademik notlar ve Online eğitimler kulllanılabilir.


USE (Uygula)

Kişiler öğrendiklerini uyguladıklarında, gerçekten ihtiyaç duyulan yetkinliği anlamaya ve geliştirmeye başlarlar. Kişi öğrendiğini kullanarak yeni veya mevcut yetkinlik seviyesindeki becerisini geliştirir.

Uygulama adımında yazılı doküman oluşturulması önemlidir. Çünkü;

Bir döküman oluşturduğunuzda herşey hafızamıza daha iyi yerleşir ve iç eğitimciler için eğitim metaryali oluşturur.


TEACH (Öğret)

Kişiler öğrendiklerini başkalarına öğretirken kendilerinin de konuyla ilgili daha çok şey öğrendiklerini keşfederler.

Bir konuyu başka birine öğreterek gerçekten anlayıp anlamadığımızı görürüz!


INSPECT (Kontrol Et)

Bu adımda kişilerin konu ile ilgili beceri düzeyleri incelenir ve öğrenme sonucu kontrol edilir.

Kişilerin beceri düzeyi yetersizse tekrar öğrenme adımına geri döneceklerdir. Böylece LUTI döngüsü kişiler için yetkinlik seviyesine ulaştıkça tekrarlanacaktır.


Oynadığımız oyunlar, dinlediğimiz müzikler ve etrafımızdaki her şey hızla değişirken neden öğrenme yöntemlerimiz aynı kalsın?

296 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page